vrijdag 4 maart 2011

# 19 Genealogie 2.0

Ik heb de Family Search Indexing Tool uitgeprobeerd. De test laat goed zien welke informatie op welke plek van bijvoorbeeld een geboorteakte te vinden is. Als een archiefdienst grote hoeveelheden scans van akten met dezelfde opmaak op deze manier door vrijwillegers online laat indexeren, heb je volgens mij redelijk snel resultaat. Maar je blijft afhankelijk van de competenties van de vrijwilligers, de een kan beter handschriften lezen dan de ander.

Verder ben ik even gaan rondneuzen op Ancestry. Hoewel ik wat jeuk krijg van de Amerikaanse 'sfeer' en de commercialiteit die de site uitademt, lijkt het me voor genealogen best een heel aardige site, vooral ook omdat je je stamboom kan opleuken met foto's en verhalen. Uit de bronnenlijst op te maken doet het Nationaal Archief hier niet aan mee.

1 opmerking:

Yvette Hoitink zei

Het leuke aan de indexeringsmethode van Familysearch is dat ze het gewoon door twee mensen laten doen: zijn die het eens, dan zal het wel goed zijn. Zo niet, dan kijkt er een derde na (iemand die er handiger in is). Ik weet niet of die derde een medewerker of een ervaren vrijwilliger is.