donderdag 3 maart 2011

#17 Sociale netwerken

Ik ’Hyve’ sinds 2005 en twee jaar later had ik ook een Facebookaccount. Die ging ik steeds meer gebruiken naarmate ik tijdens tripjes naar verre landen steeds meer buitenlandse ‘vrienden’ maakte. Hyves gebruik ik niet meer, aangezien het steeds meer een pubernetwerk lijkt te worden. Maar dat kan ook liggen aan het netwerk dat ik op Hyves heb ;-). Facebook vind ik erg leuk, vooral om half afwezig door allerlei foto’s van ‘vrienden’ te bladeren en af en toe zelf wat meer en minder zinnige uitlatingen de digitale wereld in te sturen. Het laatste jaar krijg ik ook opvallend vaak uitnodigingen om ‘vriend’ te worden van vakgenoten of mensen die ik via mijn werk heb leren kennen. Maar daarvoor vind ik Facebook echt te privé. Dan gebruik ik liever LinkedIn. LinkedIn zie ik voor mezelf als een veredelde naamkaartjeshouder, dat scheelt weer een hoop rondzwervend oud papier. Heb ook een MySpace-account gehad, maar die is weer opgeheven omdat ik daar allerlei rare berichtjes ontving. Ik kijk overigens wel meer dan wekelijks op MySpace om nieuwe muzikale ontdekkingen te beluisteren of tourdata te checken.

Binnen het ‘vakgebied’ ben ik nog lid van Archief 2.0 en BREED. Dat wil eigenlijk zoveel zeggen dat ik er een profiel heb, en er de afgelopen twee jaar af en toe heb gereageerd op een discussie. Maar hoe groter die netwerken werden, en hoe meer topics er in de fora ontstonden, hoe minder ik inlogde. Gevoel van de draad een beetje kwijtraken. Overigens vind ik het wel goed dat die netwerken bestaan, want het kan buitengewoon prettig zijn om onder vakbroeders met elkaar van gedachten te wisselen over lastige vraagstukken. Ook heel handig als PR-platform om evenementen als de KVAN-studiedagen of andere congressen te pluggen bij de doelgroep.

1 opmerking:

Timmietovenaar zei

Ondanks de Nederlandse grootte van hyves... Heb ik ook het idee dat het over de top heen is. Erg puberaal was ook mijn inschatting dus aan je netwerk ligt het niet ;-). Een paar maanden terug heb ik mijn account gedelete, best een raar moment. Het eerste netwerk dat ik de deur uitdeed. Inmiddels was ik al wel over gestapt op Facebook. Hoewel ik toch vooral Twitter gebruik als sociaal netwerk, 140 tekens, meer dan genoeg ;-)