vrijdag 4 maart 2011

#12 Tagging en social bookmarking


Hmmm...Delicious. Ik ga het persoonlijk voorlopig niet gebruiken aangezien ik nog nooit de behoefte heb gevoeld aan zo'n toepassing, behalve als favorietenlijstje dat ik overal kan raadplegen. Maar de meeste favorieten zitten toch al wel ergens in mijn hoofd.

Voor archiefinstellingen lijkt het me wel een heel interessante toepassing. Vanuit onze sector Digitale Innovatie maken we best veel gebruik van kennis die elders al is vastgelegd, bijvoorbeeld bij eDavid in Antwerpen, het stadsarchief Amsterdam, The National Archives in London, de Open Planets Foundation etc. Om collega's of archiefvormers die vragen hebben over digitale duurzaamheid te bedienen, zou het best aardig zijn om al die externe kennis via Delicious te bundelen en d.m.v. tags ook te clusteren naar onderwerp (bestandsformaten, preservation planning, tools, libraries etc.). Valt of staat uiteraard weer bij een goed beheer van de pagina.

Ik heb ondertussen ook even gekeken op ikweetwatditis, maar ik betwijfel of die site het beoogde effect heeft (i.e. met kennis van de 'crowd' proberen het Nederlands cultureel erfgoed te beschrijven). Nou heb ik heel flauw zelf een aantal tags toegevoegd (stroopwafel, mandje, zeeëgel), om uit te vinden hoe het werkt. Wat me opviel is dat bijna niks getagd is, en als er al een tag staat, dan is die behoorlijk nietszeggend. Anderen hadden bijvoorbeeld 'simpel', of 'impressie' toegevoegd. Leuk dat het ministerie van OCW daar subsidie voor heeft in het kader van de regeling 'Digitalisering met Beleid', maar of dat nou echt wat oplevert....ik weet het niet.

1 opmerking:

Timmietovenaar zei

Ik moest erg lachen om je uitsmijter over de subsidie in het kader van Digitaliseren met Beleid.

Bij NA4all hebben we lange tijd leuke links, tips, toffe ideeën op het web in delicious geplaatst met de tag #na4all. Hoewel daar een beetje het klad in is gekomen de laatste maanden is het nog steeds een erg leuk cluster links.

Er was een maand of wat geleden een hoop reuring over het mogelijk verdwijnen van delicious. De internetgemeente in rep en roer door de plannen van Yahoo. UIteindelijk was het (vooralsnog) een storm in een glas water.
http://www.bright.nl/delicious-verder-zonder-yahoo