dinsdag 28 september 2010

#5 Nog meer RSS


Voor ding #5 ben ik wat meer aan het experimenteren geslagen met RSS-feeds. Uiteindelijk heb ik via Blogsearch van Google een feed voor blogs die iets over vervanging van archiefbescheiden melden aangemaakt. De resultaten daarvan komen nu mooi op mijn iGoogle account terecht. En ik heb ontdekt dat ik met Google Reader ook eenvoudig door alle updates kan bladeren. Verder ArchivesBlogs daaraan toegevoegd. En RSS-feeds van onze eigen website archief.nl. Met Google Alerts heb ik daarnaast een aantal alerts ingesteld voor updates over o.a. mijzelf ;-), digital preservation, e-depot en Provisa. In de komende dagen ga ik eens kijken wat me dat oplevert.

Ik ben nogal ongeduldig en haakte daarom snel af bij Netvibes: ik heb al een Google-account en ben van plan om alles daar zoveel mogelijk te concentreren. Aanmelden bij Netvibes en in de smiezen krijgen wat je daarmee kan duurt me te lang.

Om te vermijden dat ik in het kader van 23-Archiefdingen een heleboel RSS-abonnementen en gadgets loop aan te maken en verzamelen, moet ik mezelf wel dwingen om kritisch te blijven en die verzameling goed bij te houden en te updaten om er ook ècht wat aan te hebben (en niet alleen maar een nieuw archiefding te kunnen afstrepen). Na een week iGoogle heb ik de Twitter-gadget, nu.nl nieuwsfeeds, last.fm gadget en Facebookgadget er al weer afgegooid...teveel ruis in mijn scherm en niet echt nodig. Vakgerelateerde blogs en o.a. het Archiefforum hebben het overleefd.

1 opmerking:

Timmietovenaar zei

Wat dat betreft zijn alle cliche's wel van toepassing op RSS en (mogelijke) informatie-overload. Iets van... Minder = Meer of -heel actueel- Snoeien om te Groeien

Zelf maak ik vooral gebruik van Google Reader, soms ook om verschillende feeds te verzamelen en die verzameling weer als één 'openbare' feedpagina te kunnen volgen. Dat doe ik bijvoorbeeld met de blogs uit ons groepje. Het suffe is dat ik daarbij vergeten was de juiste tag aan jouw blog toe te kennen, waardoor je weer niet in de alerts opdook als je een nieuwe post had, waardoor ik er vandaag pas achter kwam dat je al weer drie posts verder was...

Lang verhaal om duidelijk te maken dat dat RSS soms best handig is, wanneer je het maar een beetje handig inricht. Netvibes ben ik overigens niet zo dol op, wellicht gewoon te vergroeid en verknocht met Google. Te lui om nog wat anders te leren ;-)